ប៉េងប៉ោះក្រហមឆ្អៅជួយឲ្យស្បែកស្អាត
ប្រសិនបើចង់បានស្បែកសផូរផង់ ម៉ដ្ឋថ្លា ដូចមនុស្សស្រណុកមិនដែលធ្វើការធ្ងន់នោះ ប៉េងប៉ោះអាចជួយបានក្នុងរឿងនេះ ។
អ្នកដែលទទួលទានប៉េងប៉ោះមួយថ្ងៃ ២-៣ ផ្លែ នឹងបានទទួលសារធាតុអាហារច្រើន ដែលអាចជួយកែរោគលើសឈាម ជំនួយភ្នែក បង្កើនភាពខ្លាំងដល់ប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ ការពារសរសៃឈាមកក កែរោគឈាមចេញតាមជើងធ្មេញ បំបាត់ទល់លាមក និងជួយមិនឲ្យកើតផ្ដាសាយងាយៗ ។
ចំពោះស្ត្រីដែលចង់បានស្បែកស្អាត គ្រាន់តែទទួលទានប៉េងប៉ោះជាប្រចាំមួយថ្ងៃ ១-២ ផ្លែ នោះស្បែកនឹងស្រស់ថ្លា ផូរផង់ បន្ថយជាំមុខ អាចម៍រុយ ស្នាមអុជខ្មៅ ពីព្រោះវីតាមីនដែលមានសម្បូរបែប ក្នុងផ្លែប៉េងប៉ោះ នឹងជួយទប់ស្កាត់រ៉ាឌីកាល់សេរី ដែលជាភ្នាក់ងារបំផ្លាញស្បែករបស់យើង ។ ឧស្សាហ៍ទទួលទានឲ្យបានជាប្រចាំ នោះស្បែកនឹងស្អាតផូរផង់ ដូចតារាផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម ឲ្យគ្រឿងសម្អាងជាមិនខានឡើយ ៕
អ្នកដែលទទួលទានប៉េងប៉ោះមួយថ្ងៃ ២-៣ ផ្លែ នឹងបានទទួលសារធាតុអាហារច្រើន ដែលអាចជួយកែរោគលើសឈាម ជំនួយភ្នែក បង្កើនភាពខ្លាំងដល់ប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ ការពារសរសៃឈាមកក កែរោគឈាមចេញតាមជើងធ្មេញ បំបាត់ទល់លាមក និងជួយមិនឲ្យកើតផ្ដាសាយងាយៗ ។
ចំពោះស្ត្រីដែលចង់បានស្បែកស្អាត គ្រាន់តែទទួលទានប៉េងប៉ោះជាប្រចាំមួយថ្ងៃ ១-២ ផ្លែ នោះស្បែកនឹងស្រស់ថ្លា ផូរផង់ បន្ថយជាំមុខ អាចម៍រុយ ស្នាមអុជខ្មៅ ពីព្រោះវីតាមីនដែលមានសម្បូរបែប ក្នុងផ្លែប៉េងប៉ោះ នឹងជួយទប់ស្កាត់រ៉ាឌីកាល់សេរី ដែលជាភ្នាក់ងារបំផ្លាញស្បែករបស់យើង ។ ឧស្សាហ៍ទទួលទានឲ្យបានជាប្រចាំ នោះស្បែកនឹងស្អាតផូរផង់ ដូចតារាផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម ឲ្យគ្រឿងសម្អាងជាមិនខានឡើយ ៕
ផ្លែត្របែកអាចធ្វើឱ្យយើងមានសុខភាពល្អ ព្រោះសំបូរដោយវីតាមីនC និងសារធាតុប្រឆាំងជាតិពុល
លោកអៀន ម៉ាប័រ ទីប្រឹក្សាផ្នែកស្បៀងអាហារសហរដ្ឋអាមេរិក បានឱ្យដឹងថា ផ្លែត្របែកសំបូរដោយវីតាមីន C ដែលជាប្រភេទសារធាតុម្យ៉ាងមិនអាចខ្វះបានក្នុងការជួយថែរក្សារាង កាយក្នុងនាមជាប្រូតេអ៊ីនសំខាន់នៃកោសិកាស្បែក ។ ក្រៅពីនេះ ក៏ជាសារធាតុប្រឆាំងនឹងជាតិពុលក្នុងរាងកាយ និងជួយការពារស្បែកពីសារធាតុពុលផងដែរ ។ លោកអៀន ម៉ាប័រ បានគូសបញ្ជាក់ថា «ផ្លែត្របែកជាអាហារម្យ៉ាងសំបូរដោយសារធាតុប៉ូលីហ្វីណល ជាសារធាតុប្រឆាំងនឹងជាតិពុលក្នុងរាងកាយដែលមាននៅក្នុងតែបៃតង និងស្រាក្រហម ជួយការពារកោសិកាពីជាតិពុលក្នុងខ្លួន និងថែរក្សាស្បែក ។ អ្វីដែលសំខាន់គឺវាជួយទប់ស្កាត់ស្នាមជ្រីវជ្រួញរបស់ស្បែក ដោយលុបបំបាត់ការជ្រីវជ្រួញ និងទ្រទ្រង់ឱ្យស្បែកមានសំណើម និងមានភាពស្រស់ស្អាត» ។
អ្នកឯកទេសម្នាក់ផ្សេងទៀតគឺលោកខេត ឃុក អ្នកបង្កើតមជ្ឈមណ្ឌលហ្វឹកហ្វឺនផ្នែកម្ហូបអាហារ បានគូសបញ្ជាក់ថា មានលក្ខណៈសមប្រកបសំរាប់អ្នកដែលត្រូវការសំរកទំងន់ ព្រោះផ្លែត្របែកពោរពេញដោយសារធាតុប្រភេទសរសៃ ។ លោកខេត ឃុក បានបន្តទៀតថា «សារធាតុសរសៃនឹងជួយរក្សាកំរិតស្ករនៅក្នុងឈាមឱ្យនៅមានស្ថិរភាព ។ បញ្ហានេះហាក់ដូចជាជួយកំណត់កំរិតការប្រើអាំងស៊ុយលីន របស់រាងកាយឱ្យសមស្រប ។ លើសពីនេះ សារធាតុសរសៃរបស់ផ្លែត្របែកថែមទាំងជួយសំអាតជាតិពុលទាំងអស់ និងជាផលប្រយោជន៍ឱ្យមានភាពស្រស់ស្អាត» ៕
ទឹកផ្លែទទឹមអាចជួយបន្ថយការរីករាលដាលជម្ងឺមហារីក
យោង
តាមការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថា ទឹកផ្លែទទឹម
អាចជួយបន្ថយការរីករាលដាលជម្ងឺមហារីកបាន។
បណ្តាអ្នកវិទ្យាសាស្រ្តបានរកឃើញធាតុមួយចំនួននៅក្នុងទឹកផ្លែ
ទទឹមដែលអាចបញ្ឈប់ចលនារបស់កោសិកាមហារីកហើយធ្វើឲ្យចុះខ្សោយ
កម្លាំងស្រូបទាញរបស់វាចំពោះសញ្ញាគីមីទាំងឡាយដែលធ្វើឲ្យវា
(កោសិកាមហារីក) រីករាលដាលបាន។ពួកគេបានរកឃើញថា
ធាតុនៅក្នុងទឹកផ្លែទទឹមមានដូចជាអាស៊ីដខ្លាញ់
ជួយកាត់បន្ថយការរីករាលដាលជម្ងឺរាប់ចាប់ពីមហារីកប្រូស្តាតទៅដល់
មហារីកឆ្អឹង។
ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវមកពីសាកលវិទ្យាល័យកាលីហ្វ័រញ៉ាសង្ឃឹមថា ផ្លែឈើនេះក៏មានឥទ្ធិពលប្រហាក់ប្រហែលគ្នានេះលើប្រភេទជម្ងឺ មហារីកដ៏ទៃទៀតដែរ។ការស្រាវជ្រាវលើកមុនដែលបានអះអាងថាទឹក ផ្លែទទឹមអាចបន្ថយជម្ងឺបាននោះហាក់មានភាពចំរោងចំរាស់ខណៈដែលក្រុម អ្នកស្រាវជ្រាវ UCLA មិនបានបញ្ជាក់និយមន័យតាមយន្តការជីវសាស្រ្តនៅពីក្រោយឥទ្ធិពល របស់វា។
កាលពីខែកញ្ញាឆ្នាំនេះ គណកម្មការពាណិជ្ជកម្មរដ្ឋាភិបាលសហព័ន្ធអាមេរិកបានកាត់ទោសលើ ក្រុមហ៊ុនផលិតទឹកផ្លែទទឹមឈ្មោះPom Wonderfulដែលបានផ្តល់ទឹកកែឆ្នៃរួចឲ្យទៅក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវនាំ ឲ្យមានការអះអាងភ័ណ្ឌច្រឡំលើផលប្រយោជន៍សុខភាពរបស់វា។តែ បើតាមអ្នកស្រាវជ្រាវចុងក្រោយបំផុតនេះបាននិយាយថា ពួកគេបានគូសបញ្ជាក់យ៉ាងច្បាស់ពីធាតុដ៏មានប្រយោជន៍ដែលអាចប្រ ឆាំងទៅនឹងភាពជាប់ស្អិតជាមួយកោសិកានិងការហូរច្រោះ។
នៅក្នុងការធ្វើបទបង្ហាញនៃការរកឃើញនេះនៅឯកិច្ចប្រជុំប្រចាំ ឆ្នាំលើកទី៥០របស់ American Society of Cell Biology វេជ្ជបណ្ឌិតម៉ានូអេលឡា ម៉ាទីន្រ ហ្គីនបាននិយាយថា៖នេះពិតជាការរំភើបរីករាយបំផុតដ្បិតពួកយើងក្នុង ពេលនេះអាចសំគាល់បាននូវធាតុពិតប្រាកដរបស់ទឹកផ្លែទទឹមដែលអាច កែលំអរនូវមុខងាររបស់វាព្រមទាំងធ្វើឲ្យវាកាន់តែមានប្រ សិទ្ថិភាពក្នុងការការពារប្រឆាំងនឹងជម្ងឺមហារីក ៕
ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវមកពីសាកលវិទ្យាល័យកាលីហ្វ័រញ៉ាសង្ឃឹមថា ផ្លែឈើនេះក៏មានឥទ្ធិពលប្រហាក់ប្រហែលគ្នានេះលើប្រភេទជម្ងឺ មហារីកដ៏ទៃទៀតដែរ។ការស្រាវជ្រាវលើកមុនដែលបានអះអាងថាទឹក ផ្លែទទឹមអាចបន្ថយជម្ងឺបាននោះហាក់មានភាពចំរោងចំរាស់ខណៈដែលក្រុម អ្នកស្រាវជ្រាវ UCLA មិនបានបញ្ជាក់និយមន័យតាមយន្តការជីវសាស្រ្តនៅពីក្រោយឥទ្ធិពល របស់វា។
កាលពីខែកញ្ញាឆ្នាំនេះ គណកម្មការពាណិជ្ជកម្មរដ្ឋាភិបាលសហព័ន្ធអាមេរិកបានកាត់ទោសលើ ក្រុមហ៊ុនផលិតទឹកផ្លែទទឹមឈ្មោះPom Wonderfulដែលបានផ្តល់ទឹកកែឆ្នៃរួចឲ្យទៅក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវនាំ ឲ្យមានការអះអាងភ័ណ្ឌច្រឡំលើផលប្រយោជន៍សុខភាពរបស់វា។តែ បើតាមអ្នកស្រាវជ្រាវចុងក្រោយបំផុតនេះបាននិយាយថា ពួកគេបានគូសបញ្ជាក់យ៉ាងច្បាស់ពីធាតុដ៏មានប្រយោជន៍ដែលអាចប្រ ឆាំងទៅនឹងភាពជាប់ស្អិតជាមួយកោសិកានិងការហូរច្រោះ។
នៅក្នុងការធ្វើបទបង្ហាញនៃការរកឃើញនេះនៅឯកិច្ចប្រជុំប្រចាំ ឆ្នាំលើកទី៥០របស់ American Society of Cell Biology វេជ្ជបណ្ឌិតម៉ានូអេលឡា ម៉ាទីន្រ ហ្គីនបាននិយាយថា៖នេះពិតជាការរំភើបរីករាយបំផុតដ្បិតពួកយើងក្នុង ពេលនេះអាចសំគាល់បាននូវធាតុពិតប្រាកដរបស់ទឹកផ្លែទទឹមដែលអាច កែលំអរនូវមុខងាររបស់វាព្រមទាំងធ្វើឲ្យវាកាន់តែមានប្រ សិទ្ថិភាពក្នុងការការពារប្រឆាំងនឹងជម្ងឺមហារីក ៕
គ្រោះថ្នាក់ជាយថាហេតុនៃការប្រើប្រាស់ទូរស័ព្ទដៃ
កុមារ
ក្រោមអាយុ ១២ឆ្នាំមិនត្រូវប្រើទូរស័ព្ទដៃទេ !
នេះជាសេចក្តីអំពាវនាវរបស់ លោកសាស្ត្រា ចារ្យ David Servan-Schreiber
និង ក្រុមគ្រូពេទ្យចំនួន ១៩នាក់ ផ្សេងទៀត
ដែលភាគច្រើនមានឯកទេសផ្នែកជំងឺមហារីក។ អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រទាំងនេះ
បានចុះហត្ថលេខាព្រមព្រៀង ផ្សព្វផ្សាយជាសាធារណៈ សេចក្តីប្រកាសមួយ
ស្តីពីគ្រោះថ្នាក់ជាយថាហេតុនៃការប្រើប្រាស់ទូរស័ព្ទដៃ។
តើទូរស័ព្ទដៃពិតជាអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពកុមារ និង ជនទូទៅ
ដល់កំរិតណា ? តើត្រូវធ្វើដូចម្តេចទើបអាចចៀសវាងបាន
ឬត្រូវឈប់ប្រើ ទូរស័ព្ទដៃ ? ឈឺក្បាល ធ្ងន់ត្រចៀក
ចាក់ស្កៀបរមាស់លើស្បែក នៅពេលកំពុងប្រើទូរស័ព្ទ
តើមកពីមូលហេតុអ្វី ? ឬក៏មកពីមូលខាំមិនដឹងពេលយើងរវល់និយាយ
?! ញាក់ត្របកភ្នែក ខាងស្តាំ ឬខាងឆ្វេង ខាងស៊យ ខាងណាហេង ?!
នៅក្មេងនៅឡើយតែឆាប់ ភ្លេចភ្លាំងជាងមនុស្សចាស់សម័យមុន
ឆាប់បាត់បង់ការប្រមូលផ្តុំអារម្មណ៍ ឬ ហឹងត្រចៀក ។ល។ និង ។ល។
មិនមែនចៃដន្យទេ ! អាការៈដែលនាងខ្ញុំរៀបរាប់ អំបាញ់មិញនេះ
គឺអាចជាឥទ្ធិពលខ្លះដែលបង្កឡើងដោយសារទូរស័ព្ទ។
ទំនងជានៅមានគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំង និង ធ្ងន់ធ្ងរជាងនេះទៀត។
បណ្តាជនទូទៅត្រូវយល់ថា
ការប្រើប្រាស់ទូរស័ព្ទដៃប្រាកដជាបង្កឲ្យមានផលវិបាកអ្វីមួយទៅ
ថ្ងៃក្រោយមិនខានឡើយ ! នេះ ជាសារដ៏សំខាន់មួយដែលលោកសាស្ត្រាចារ្យ
David Servan-Schreiber ចង់ឲ្យប្រិយមិត្តចងចាំ។ លោកសាស្ត្រាចារ្យ និង
លោកវេជ្ជបណ្ឌិត Thierry
Bouilletព្រមទាំងក្រុមគ្រូពេទ្យមួយចំនួនធំមានឯកទេសផ្នែកជំងឺ
មហារីក បានចុះហត្ថលេខាព្រមគ្នា
ចេញសេចក្តីប្រកាសអំពាវនាវមួយឲ្យធ្វើការប្រុងប្រយ័ត្ននឹង
គ្រោះថ្នាក់ជាយថាហេតុ នៃការប្រើប្រាស់ទូរស័ព្ទដៃ។ ក្នុងពេល
រង់ចាំសេចក្តីសន្និដ្ឋានសរុបចុងក្រោយស្តីពីគ្រោះថ្នាក់របស់
ទូរស័ព្ទដៃ ក្រុមគ្រូពេទ្យហត្ថលេខីនៃសេចក្តីអំពាវនាវនេះ បានលើកឡើង
ពីគ្រោះថ្នាក់ដ៏ធំធេងរបស់ទូរស័ព្ទដៃ
ជាពិសេសចំពោះកុមារដែលមានអាយុក្រោម ១២ ឆ្នាំ
និងបានចេញវិធានការណែនាំជាមួយផង។
ចំពោះក្រសួងសុខាភិបាល បារាំង រហូតមកទល់ពេលនេះ ម៉ោងនេះ
ពុំទាន់មាន ភស្តុតាងវិទ្យា
សាស្ត្រណាមួយបញ្ជាក់ពីគ្រោះថ្នាក់ធំដុំគួរឲ្យកត់ សំគាល់ទេ។
ប៉ុន្តែ សំរាប់ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវ
ដែលសុទ្ធសឹងជាគ្រូពេទ្យឯកទេសជំងឺមហារីក មានលោកសាស្ត្រាចារ្យ David
Servan-Schreiber ជាសាស្ត្រាចារ្យវេជ្ជសាស្ត្រ ផ្នែកផ្លូវចិត្ត
ជាអ្នកផ្តើមគំនិត បានគូសបញ្ជាក់ថា
មានភស្តុតាងវិទ្យាសាស្ត្រច្រើនគ្រប់គ្រាន់គួរឲ្យព្រួយបារម្ភ
ស្តីពីគ្រោះថ្នាក់ នៃការប្រើប្រាស់ទូរស័ព្ទដៃ។
ហើយគ្រោះថ្នាក់នោះសោតជាគ្រោះថ្នាក់ធ្ងន់ធ្ងរបំផុត
ដែលយើងមិនគួរបណ្តែតណ្តោយឡើយ។ លោកសាស្ត្រាចារ្យ បានធានាអះអាងថា
អ្វីដែលលោកលើកឡើងទាំងអំបាលមានមិន មែនក្នុងន័យបង្អាប់បណ្តុះ
ក្រុមហ៊ុនផលិតទូរស័ព្ទឡើយ
តែជាការជួយជំរុញលើកទឹកចិត្តឲ្យអភិវឌ្ឍការផលិតទូរស័ព្ទថ្មីៗទៀត
ប្រកបដោយសុវត្ថិភាពខ្ពស់សំរាប់សុខភាពសាធាណៈ
ហើយលោកក៏មិនប្រឆាំងនឹងការប្រើប្រាស់ទូរស័ព្ទដែរ
រូបលោកផ្ទាល់ក៏ប្រើទូរស័ព្ទ
និងព្រមទាំងមានជំងឺមហារីកខួរក្បាលជាប់ខ្លួនផង
តែការប្រើប្រាស់ទូរស័ព្ទដៃ ពិតជាអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់សុខភាព
ហើយយើងអាចរកមធ្យោបាយការពារបាន។
នេះបើតាមការអះអាងរបស់លោកសាស្ត្រាចារ្យ David Servan-Schreiber ដដែល។
ជាច្រើនឆ្នាំមកហើយដែលចំណោទជុំវិញសុវត្ថិភាព និង
គ្រោះថ្នាក់នៃការប្រើប្រាស់ទូរស័ព្ទដៃបានក្លាយជាកង្វល់ធំមួយ
របស់អ្នកស្រាវជ្រាវ និងក្រុមអ្នកវេជ្ជសាស្ត្រ។
តើទូរស័ព្ទដៃពិតជាមានគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពមែនឬ ? កាលពីឆ្នាំ
២០០០
អ្នកស្រាវជ្រាវបានរកឃើញថាការប្រើប្រាស់ប្រព័ន្ធបច្ចេកវិទ្យាចាប់
រលកសម្លេងទំនងជាបង្កគ្រោះថ្នាក់ផ្ទាល់ដល់ខួរក្បាល។
ប្រសិនបើនិយាយទូរស័ព្ទដៃយូរ ជាប់រយៈពេលប្រមាណ២០នាទីជាប់ឥតឈប់
នោះនឹងធ្វើឲ្យផ្នែកខាងក្រៅត្រចៀកឡើងសីតុណ្ហភាព។
ដូច្នេះសំរាប់អ្នកឯកទេសជាច្រើន
នៅពេលប្រើប្រាស់ទូរស័ព្ទដៃនេះយូរៗទៅ អាដេអិន របស់កោសិកាខួរក្បាល
នឹងចុះទន់ខ្យោយ ខូចខាតរហូតបង្កទីជាដុំសាច់ប្រភេទមហារីក។
ការសិក្សាដែល មានពីមុនៗមក ពុំគ្រប់គ្រាន់សំរាប់សរុបសេចក្តីថា
ទូរស័ព្ទដៃពិតជាមូលហេតុចំបងនៃគ្រោះកើតដុំសាច់ប្រភេទមហារីក
និងធ្វើឲ្យខូចសុខភាពឡើយ ប៉ុន្តែការសិក្សាចុងក្រោយវិភាគឃើញថា
នៅពេលកំពុងនិយាយទាក់ទងគ្នា ដែនម៉ាញេទិញដែលទូរស័ព្ទដៃបញ្ចេញនោះ
អាចជ្រាបចូលទៅក្នុងខ្លួនមនុស្សដោយពិតជាក់ស្តែង
ទោះជាដែនម៉ាញេទិច
មានកំរិតស្របនឹងបទដ្ឋានសំរាប់រក្សាសុវត្ថិភាពក៏ដោយ។ ដែនម៉ាញេទិច
ជ្រាបចូលក្នុងខួរក្បាល ធ្វើឲ្យមានការសំយោគចេញជាប្រូតេអ៊ីនច្រើន
បង្កបង្កើតឲ្យមានstress។
ដែនម៉ាញេទិចអាចជ្រាបចូលក្នុងខ្លួនមនុស្សជាពិសេសត្រង់ខួរក្បាល
ដូច្នេះហើយបានជាកុមារអាចទទួលរងគ្រោះខ្លាំងជាងមនុស្សចាស់
ព្រោះខួរក្បាលកុមារមានទំហំតូចនៅឡើយ។
ការប្រើប្រាស់ ទូរស័ព្ទដៃ អាចជួយជំរុញឲ្យមានជាដុំសាច់
-ដុំសាច់របស់ស្រោមសសៃប្រសាទវិវត្តិយូរៗទៅ ទៅជាមហារីក
និងជំរុញឲ្យមានជំងឺមហារីកខួរក្បាលជាពិសេសនៅផ្នែកខាងត្រចៀក
ស្តាប់ទូរស័ព្ទច្រើន។ បើតាមអ្នកស្រាវជ្រាវជនជាតិ ស៊ុយអែត
គ្រោះកើតដុំសាច់ប្រភេទមហារីក នៅផ្នែក
ខាងដាក់ទូរស័ព្ទស្តាប់ឡើងគុណទ្វេជាពីរក្នុងរយៈពេលនៃការ
ប្រើប្រាស់ទូរស័ព្ទតែ ១០ឆ្នាំប៉ុណ្ណោះ។
អ្នកស្រាវជ្រាវអាមេរិកបានបន្ថែមទៀតថា
កុមារអាចនឹងជួបគ្រោះកើតជំងឺមហារីកឈាម
ដោយសារការកើនឡើងនៃចំនួនគ្រាប់ឈាមស។
ដូច្នេះក្នុងពេលដែល
ការសិក្សាស្រាវជ្រាវបានពុំទាន់អាចជូនលទ្ធផលជាក់ស្តែងជាផ្លូវ
ការ លោកសាស្ត្រាចារ្យសូមណែនាំដល់ឪពុកម្តាយព្រមទាំងអ្នកប្រើប្រាស់
ទាំងឡាយឲ្យប្រុងប្រយ័ត្ន និងអនុវត្តតាមការណែនាំខាងក្រោម
ដើម្បីការពារសុខភាពសំរាប់ថ្ងៃអនាគត។
លោកសាស្ត្រាចារ្យ និង
ក្រុមហត្ថលេខីនៃសេចក្តីអំពាវនាវស្តីពីគ្រោះថ្នាក់នៃ ទូរស័ព្ទដៃ
សូមផ្តល់ដំបូន្មានដល់អ្នកប្រើប្រាស់ទូរស័ព្ទដៃទាំងអស់
ឲ្យគោរពតាមវិធានការការពារសំខាន់ៗទាំង ឡាយ សំរាប់មនុស្សពេញវ័យ និង
សំរាប់កុមាររួមមាន ៖
- មិនត្រូវអនុញ្ញាតឲ្យកុមារអាយុក្រោម ១២
ឆ្នាំនិយាយទូរស័ព្ទដៃទេ លើកលែងតែករណីបន្ទាន់ខ្លាំង ឬ
រហូតដល់អាយុ១៥ឆ្នាំរឹតតែប្រសើរ។
និយាយ ទូរស័ព្ទដៃ ដាក់ជាប់ត្រចៀក គួរតែមានរយៈពេលខ្លី។
បីនាទីយ៉ាងយូរបំផុត។
ហើយសាកល្បងដាក់ទូរស័ព្ទឲ្យឆ្ងាយពីត្រចៀក-បានកាន់តែឆ្ងាយកាន់តែ
ប្រសើរ ឬពុំដូច្នោះទេ បើកសម្លេងឲ្យឮខ្លាំង
ឬប្រើប្រដាប់ស្តាប់ពាក់នៅនឹងត្រចៀក
និងត្រូវប្តូរត្រចៀកស្តាប់ឲ្យបានញឹក ញាប់។
- គួរចៀសវាងកុំប្រើទូរស័ព្ទនៅពេលជិះឡាន ជិះមូតូ
ក្នុងរទេះភ្លើង ឬ ដើរបណ្តើរនិយាយបណ្តើរ នៅទីកន្លែងប្រជុំជន
មានសម្លេង និងចរាចរណ៍ច្រើន
កន្លែងដែលអាចមានដែនម៉ាញេទិចជុំវិញខ្លួន។
- លោកស្រី Catherine Gouhier
បានចូលរួមចំនែកជាមួយលោកសាស្ត្រាចារ្យ David Servan-Schreiber
ដោយពន្យល់ថា តោងកុំដាក់ទូរស័ព្ទជាប់នឹងខ្លួនអី។
ចំពោះបុរសបើដាក់ទូរស័ព្ទនៅហោបៅខោមុខ
បុរសនោះអាចនឹងជួបជំងឺអត់កូន និងមិនត្រូវដាក់នៅជិតបេះដូងទេ។
- ដំបូន្មានចុងក្រោយ ដែលលោកសាស្ត្រាចារ្យសូមផ្តែផ្តាំ
សូមកុំចុចបញ្ជូនភ្លាម លើកដាក់ផ្អិបនឹងត្រចៀកស្តាប់ភ្លាម
ពោលគឺត្រូវរង់ចាំ ដៃគូសន្ទនាលើក « អាឡូ »សិន
សឹមយកមកដាក់ក្បែរត្រចៀកស្តាប់ និងនិយាយ។
អាហារកាត់បន្ថយការស្រមុក
ប្រសិនបើអ្នក ជាមនុស្សដែល មានបញ្ហា ដេកស្រមុក អាហារខាងក្រោមនេះ អាចជួយអ្នកបាន ៖
១-ម្ទេសខ្មាំង
សារធាតុ ខេបសៃស៊ីន ក្នុងម្ទេស គឺជាឱសថ ដ៏វិសេសមួយ ដែលជួយកាត់បន្ថយ ដំណើររួមចូល នៃសាច់ដុំជុំវិញ បំពង់ខ្យល់ ធ្វើឱ្យផ្លូវដង្ហើម ស្រឡះល្អ កាត់បន្ថយបញ្ហា ក្នុងប្រព័ន្ធដង្ហើម ។
២-ភេសជ្ជៈ ក្តៅឧណ្ហៗ
ប្រសិនបើយើង បានផឹកទឹកក្តៅ ឧណ្ហៗមួយកែវ មុនចូលដេក វានឹងជួយឱ្យ ដេកលក់ស្រួល ។ ប៉ុន្តែទឹកធម្មតា មិនទាន់ មានប្រសិទ្ធភាព គ្រប់គ្រាន់នៅឡើយទេ យកល្អគឺផឹក ទឹកក្តៅឧណ្ហៗ លាយទឹកឃ្មុំ ទឹកដោះគោ ឆុងក្តៅឧណ្ហៗ ឬទឹកឱសថ បុរាណ ក្តៅឧណ្ហៗ ទើបជា ការប្រសើរ ។
៣-ខ្ទឹមក្រហម
ខ្ទឹមក្រហម មិនគ្រាន់តែជាថ្នាំ ដ៏ល្អរបស់អ្នក ដែលមានខ្លាញ់ ក្នុងសរសៃឈាម ប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងជួយ បំបាត់ផ្តាសាយ ជួយឱ្យបំពង់-ក មានសំណើម ប្រព័ន្ធដង្ហើម ធ្វើការបានល្អ ។ ដើម្បីទទួល ប្រយោជន៍ ពីខ្ទឹមក្រហម មិនចាំបាច់ យកមក ទទួល ទានតែមួយមុខ នោះទេ យើងអាចយកមក ញីឱ្យភាយ ចេញប្រេង រួចយកមកហិត ក៏ទទួលបាន ប្រសិទ្ធភាព មិនចាញ់គ្នាដែរ ។
៤-ខ្ញី
បើអ្នកមិនចូលចិត្ត ទទួលទានខ្ញី ស្រស់ទេ ត្រូវដំខ្ញីចាស់ឱ្យបែក រួចដាក់ ស្ងោរក្នុងទឹកក្តៅ ដាក់ស្ករចូលបន្តិច នោះអ្នកនឹងបាន ទឹកខ្ញីក្តៅៗ ដែលមាន ប្រសិទ្ធភាព ក្នុងការសម្រួល ប្រព័ន្ធដង្ហើម ឱ្យដំណើរការ បានស្រួល ។
៥-ជីរលីងលាក់
ជីរលីងលាក់ មានឥទ្ធិពលបំបាត់ ផ្តាសាយ ព្យាបាលអាការ រលាកបំពង់ខ្យល់ ជួយឱ្យប្រព័ន្ធដង្ហើម ដំណើរការល្អ ដែលអាចជួយឱ្យអ្នក ដេកលក់ស្កប់ស្កល់ គ្មានសំឡេងស្រមុក ៕
១-ម្ទេសខ្មាំង
សារធាតុ ខេបសៃស៊ីន ក្នុងម្ទេស គឺជាឱសថ ដ៏វិសេសមួយ ដែលជួយកាត់បន្ថយ ដំណើររួមចូល នៃសាច់ដុំជុំវិញ បំពង់ខ្យល់ ធ្វើឱ្យផ្លូវដង្ហើម ស្រឡះល្អ កាត់បន្ថយបញ្ហា ក្នុងប្រព័ន្ធដង្ហើម ។
២-ភេសជ្ជៈ ក្តៅឧណ្ហៗ
ប្រសិនបើយើង បានផឹកទឹកក្តៅ ឧណ្ហៗមួយកែវ មុនចូលដេក វានឹងជួយឱ្យ ដេកលក់ស្រួល ។ ប៉ុន្តែទឹកធម្មតា មិនទាន់ មានប្រសិទ្ធភាព គ្រប់គ្រាន់នៅឡើយទេ យកល្អគឺផឹក ទឹកក្តៅឧណ្ហៗ លាយទឹកឃ្មុំ ទឹកដោះគោ ឆុងក្តៅឧណ្ហៗ ឬទឹកឱសថ បុរាណ ក្តៅឧណ្ហៗ ទើបជា ការប្រសើរ ។
៣-ខ្ទឹមក្រហម
ខ្ទឹមក្រហម មិនគ្រាន់តែជាថ្នាំ ដ៏ល្អរបស់អ្នក ដែលមានខ្លាញ់ ក្នុងសរសៃឈាម ប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងជួយ បំបាត់ផ្តាសាយ ជួយឱ្យបំពង់-ក មានសំណើម ប្រព័ន្ធដង្ហើម ធ្វើការបានល្អ ។ ដើម្បីទទួល ប្រយោជន៍ ពីខ្ទឹមក្រហម មិនចាំបាច់ យកមក ទទួល ទានតែមួយមុខ នោះទេ យើងអាចយកមក ញីឱ្យភាយ ចេញប្រេង រួចយកមកហិត ក៏ទទួលបាន ប្រសិទ្ធភាព មិនចាញ់គ្នាដែរ ។
៤-ខ្ញី
បើអ្នកមិនចូលចិត្ត ទទួលទានខ្ញី ស្រស់ទេ ត្រូវដំខ្ញីចាស់ឱ្យបែក រួចដាក់ ស្ងោរក្នុងទឹកក្តៅ ដាក់ស្ករចូលបន្តិច នោះអ្នកនឹងបាន ទឹកខ្ញីក្តៅៗ ដែលមាន ប្រសិទ្ធភាព ក្នុងការសម្រួល ប្រព័ន្ធដង្ហើម ឱ្យដំណើរការ បានស្រួល ។
៥-ជីរលីងលាក់
ជីរលីងលាក់ មានឥទ្ធិពលបំបាត់ ផ្តាសាយ ព្យាបាលអាការ រលាកបំពង់ខ្យល់ ជួយឱ្យប្រព័ន្ធដង្ហើម ដំណើរការល្អ ដែលអាចជួយឱ្យអ្នក ដេកលក់ស្កប់ស្កល់ គ្មានសំឡេងស្រមុក ៕
ផឹកកាហ្វេ លាយជាមួយស្ករ ជួយពង្រឹង ការចងចាំ
មនុស្សជាច្រើន ផឹកកាហ្វេ ជារៀងរាល់ព្រឹក មុនពេល ចាប់ផ្តើមធ្វើការ របស់គេ ប៉ុន្តែការ ស្រាវជ្រាវថ្មី មួយបានបង្ហាញថា កាហ្វេនឹងផ្តល់ អត្ថប្រយោជន៍ កាន់តែច្រើន ថែមទៀត ចំពោះខួរក្បាល ប្រសិនបើគេផឹកវា លាយជាមួយស្ករ ។
អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ នៅសាកលវិទ្យាល័យ បាសេឡូណា ក្នុងប្រទេស អេស្ប៉ាញ បានរកឃើញថា ការផឹកកាហ្វេ និង ស្ករ នៅពេលតែមួយ ជួយជំរុញ សមត្ថភាព របស់ខួរក្បាល ច្រើនជាង ការផឹកកាហ្វេ ឬផឹកទឹក ដាច់ដោយឡែកពីគ្នា ។ ឥឡូវនេះ អ្នក ស្រាវជ្រាវជឿជាក់ថា ទាំងកាហ្វេ និង ស្ករ បង្កើនប្រសិទ្ធភាព ឱ្យគ្នាទៅវិញទៅមក ក្នុងការជំរុញ សមត្ថភាព ខួរក្បាល ដូចជា ការចងចាំ និង ការយកចិត្ត ទុកដាក់ ល្អជាងមុនជាដើម ។
លទ្ធផលនៃការ ស្រាវជ្រាវនេះ ទទួលបានពី ការស្កេន ខួរក្បាល នៃអ្នកស្ម័គ្រចិត្ត ដែលអ្នកស្រាវជ្រាវ បានធ្វើតេស្តិ៍ បន្ទាប់ពីពួកគេ ផឹកកាហ្វេ លាយជាមួយស្ករ ផឹកកាហ្វេសុទ្ធ អត់មានលាយស្ករ និង ហូបស្ករ ឬ ផឹកទឹកស្ករ ។
លទ្ធផលដែលគេ បានចុះផ្សាយ នៅក្នុងព្រឹត្តិបត្រ Human Psychophar-macology អះអាងថា កាហ្វេលាយស្ករ គឺជាវិធីដ៏ល្អបំផុត ដើម្បីត្រៀម ខួរក្បាល សម្រាប់ថ្ងៃដ៏ មមាញឹក នាពេលខាងមុខ ។
សម្រាប់អ្នក ផឹកកាហ្វេ ដែលមិនចូលចិត្ត ផឹកជាមួយស្ករ ក៏ទទួលបាន អត្ថប្រយោជន៍ ដូចគ្នាដែរ ប្រសិនបើគេ ហូបអាហារ ដែលមាន សារធាតុស្ករ ពេលផឹកកាហ្វេ ។
យោងតាម សមាគមកាហ្វេ របស់អង់គ្លេស បានឱ្យដឹងថា ប្រជាជនអង់គ្លេស ផឹកកាហ្វេ ប្រមាណ ៧០ លានពែង ក្នុងមួយថ្ងៃ ដែលអ្នកផឹកកាហ្វេ ជាងពាក់កណ្តាល តែងលាយ ជាមួយស្ករ នៅពេលផឹក ។
គេធ្លាប់បាន ដឹងថា ជាតិកាហ្វេអ៊ីន គឺជាចលករ ជំរុញសមត្ថភាព ខួរក្បាល ហើយអាចការពា រភាពងងុយដេក និង ភាពហត់នឿយ ។
ការសិក្សាមុនៗ ថែមទាំងបាន អះអាងថា ការផឹកកាហ្វេ បីពែងក្នុងមួយថ្ងៃ អាចកាត់បន្ថយ គ្រោះថ្នាក់នៃការ កើតរោគភ្លេច ការចងចាំ បានយ៉ាងច្រើន គួរឱ្យកត់សម្គាល់ ។ គេក៏ធ្លាប់បាន ដឹងដែរថា សារធាតុគ្លុយកូស ដែលជា ស្ករមួយប្រភេទ គឺជាថាម ពលចម្បង ដែលកោសិកា ខួរក្បាលត្រូវការ ដើម្បីឱ្យបំពេញ មុខងារបានល្អ ។
អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ បាននិយាយថា ការស្រាវជ្រាវ បង្ហាញថា ខួរក្បាលបំពេញ មុខងារកាន់តែ មានប្រសិទ្ធភាព នៅពេល ជាតិកាហ្វេអ៊ីន លាយឡំជាមួយ ជាតិស្ករ ។
បណ្ឌិត ហ្សូសេប សេរ៉ា ហ្គ្រាប៊ូឡូសា ដែលជាអ្នកដឹកនាំ ការស្រាវជ្រាវ បាននិយាយថា “សារធាតុ ទាំងពីរនេះ ជំរុញសមត្ថភាព ខួរក្បាល ដោយបង្កើន ប្រសិទ្ធភាពនៃ ផ្នែកចំនួនពីរ នៃខួរក្បាលដែល គ្រប់គ្រងលើ ការយកចិត្តទុកដាក់ និង ការចងចាំ” ៕
ការ៉ុត និងបន្លែបៃតងអាចនឹងទប់ស្កាត់ មហារីកសុដន់
បើយោងតាម មជ្ឈមណ្ឌល ត្រួតពិនិត្យ និង ទប់ស្កាត់ជំងឺ បានឱ្យដឹងថា មហារីកសុដន់ គឺជាជំងឺ ប្រហារជីវិត លំដាប់លេខពីរ សម្រាប់ស្ត្រី អាមេរិក ទាំងស្បែកខ្មៅ និង ស្បែកស ។ គេប៉ាន់ប្រមាណថា ស្ត្រីអាមេរិកម្នាក់ ក្នុងចំណោម ៨ នាក់ កើតរោគ នេះនៅដំណាក់ កាលណាមួយ នៃជីវិតរបស់ ពួកគេ ទោះជាកត្តាអាយុ តំណពូជ និង បរិស្ថាន រួមចំណែកធ្វើឱ្យ ការប្រឈមនឹង រោគនេះកើនឡើង ក៏ដោយ ។
អ្នកស្រី ប៊ូកស៍ និង សហការីចង់ ដឹងឱ្យច្បាស់ថា តើផ្លែឈើ និង បន្លែ ផ្តល់ អត្ថប្រយោជន៍ ចំពោះស្ត្រីដែល តែងបរិភោគវា ឬអត់ ពិសេសចង់ដឹងថា តើអាចមាន ប្រសិទ្ធភាព ជួយទប់ស្កាត់ រោគកាចសាហាវ នេះបានឬទេ ?
ក្រុមការងារ អ្នកស្រីបានធ្វើការ តាមដាន ចំណីអាហារ និង សុខភាពរបស់ ស្ត្រីអាមេរិកាំង ស្បែកខ្មៅ ចំនួន ៥០.០០០ នាក់ នៅជុំវិញ សហរដ្ឋអាមេរិក ដោយចំណាយពេល រហូតដល់ទៅ ១២ ឆ្នាំ ។ ក្នុងអំឡុងពេលនេះ ស្ត្រីចំនួន ១.៣០០ នាក់ បាន កើតរោគ មហារីកសុដន់ ។
ទោះបីជាយ៉ាងណា ក៏ដោយ អ្នកស្រាវជ្រាវ បានរកឃើញថា ស្ត្រីបរិភោគបន្លែ យ៉ាងតិចពីរដង ក្នុងមួយថ្ងៃ មានអត្រាកើតរោគ មហារីកសុដន់ ៤០ ភាគរយ តិចជាងស្ត្រីទាំងឡាយ ដែលបរិភោគបន្លែ តិចជាង ៤ ដង ក្នុងមួយសប្តាហ៍ ។
លើសពីនេះទៀត អ្នកស្រាវជ្រាវបាន រកឃើញ ប្រភេទបន្លែ មួយចំនួនដែលមាន ប្រសិទ្ធភាពកាត់បន្ថយ រោគមហារីកសុដន់ គ្រប់ប្រភេទ ដែលក្នុងនោះ រួមមាន ប៊្រូខូលី បន្លែបៃតង ស្ពៃក្តោប និង ការ៉ុត ។ ឧទាហរណ៍ ស្ត្រីដែលបរិភោគ ការ៉ុតយ៉ាងតិច បីដង ក្នុងមួយសប្តាហ៍ មានអត្រាគ្រោះថ្នាក់ ក្នុងការកើតរោគ មហារីកសុដន់ ១៧ ភាគរយ ទាបជាងស្ត្រី ដែលហូបការ៉ុត តិចជាងម្តង ក្នុងមួយខែ ។
អ្នកស្រី ប៊ូកស៍ បាននិយាយថា “វាប្រាកដ ណាស់ថា បន្ថែមពីលើ អត្ថប្រយោជន៍ សក្តានុពល ក្នុងការប្រឆាំងរោគ មហារីកសុដន់ ការបរិភោគបន្លែច្រើន អាចនាំឱ្យទទួល បានផលប្រយោជន៍ ខាងសុខភាព ជាច្រើនទៀត ដូចជាកាត់បន្ថយ ជំងឺបេះដូង ជាដើម ។ ដូច្នេះពួកយើង ណែនាំឱ្យស្ត្រី ទាំងឡាយព្យាយាម បង្កើនការបរិភោគបន្លែ ជារៀងរាល់ថ្ងៃ” ៕
ទឹកដោះគោសុទ្ធព្រមទាំងផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះគោ អាចជួយទប់ស្កាត់ការកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទ2
យោងតាមការសិក្សាថ្មីមួយបានលើកឡើងថា ជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទ២
អាចត្រូវបានទប់ស្កាត់ ដោយការប្រើប្រាស់ទឹកដោះគោ
ព្រមទាំងផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះគោ។
ការសិក្សារបស់មហាវិទ្យាល័យជាន់ខ្ពស់អាមេរិកឈ្មោះ Harvard School
of Public Health ខាងលើនេះ
បានបំបាត់ចោលនូវការភ័យខ្លាចទាំងឡាយដែលថា
ការប្រើប្រាស់ទឹកដោះគោ
ព្រមទាំងផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះគោយ៉ាងទៀងទាត់អាចមិនមាន
សុវត្ថិភាពចំពោះជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
បណ្តាអ្នកស្រាវជ្រាវបានរកឃើញថា អាស៊ីដឈ្មោះ Trans-palmitoleic
(ជាប្រភេទខ្លាញ់មាននៅក្នុងទឹកដោះគោ
ព្រមទាំងផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះដែលយកមកពីទឹកដោះគោ ទឹកដោះពពែ
និងទឹកដោះចៀម) អាចបន្ថយអត្រានៃការកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទ២
បានដល់ទៅជិត៦០%។
លទ្ធផលនៃការសិក្សាដែលបានចុះផ្សាយនៅក្នុងព្រឹត្តិប័ត្រព័ត៌មាន
វេជ្ជសាស្រ្តនេះ
គឺជាការបំភ្លឺផ្លូវលើប្រធានបទសុខភាពចំនួន៣.៧៣៦
ក្នុងរយៈពេល២ទសវត្សកន្លងទៅនេះ។ អំឡុងពេលនៃការសិក្សា
បណ្តាអ្នកស្រាវជ្រាវបានធ្វើការកត់ចំណាំអាស៊ីដខ្លាញ់
គ្លុយកូស និងកម្រិតអាំងស៊ុយលីន
នៅក្នុងឈាមអ្នកស្ម័គ្រចិត្តធ្វើពិសោធន៍។
ក្រោយពីការពិសោធន៍ អ្នកស្រាវជ្រាវបានរកឃើញថា បើប្រៀបធៀបអ្នកដែលមានកម្រិតអាស៊ីដ Trans-palmitoleic ក្នុងកម្រិតទាបបំផុត ទៅនឹងអ្នកដែលមានកម្រិតអាស៊ីដ Trans-palmitoleic ក្នុងកម្រិតខ្ពស់បំផុតនៅក្នុងឈាមឃើញថា មានអត្រានៃការកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមតិចជាង៣ដង ជាពិសេសថែមទៀត កម្រិតអាស៊ីដ Trans-palmitoleic ខ្ពស់ជាប់ទាក់ទងនឹងកម្រិតខ្ពស់របស់លីប៉ូប្រូតេអ៊ីន HDL និង Good Cholesterol ការទប់ទល់អាំងស៊ុយលីនក្នុងកម្រិតទាប និងអត្រានៃការកើតរោគធាត់កាន់តែទាបទៅ។ ថ្វីដ្បិតតែវានៅមិនទាន់ច្បាស់ថា ការប្រើប្រាស់ទឹកដោះគោដោយរបៀបណាអាចកាត់បន្ថយការកើតជំងឺទឹក នោមផ្អែមក៏ដោយ តែការសិក្សានេះបានបង្កើតឱ្យមានការជាប់ទាក់ទងគ្នាយ៉ាងច្បាស់ លាស់មួយ រវាងការកើនឡើងកម្រិតអាស៊ីដ Trans-palmitoleic និងការថយចុះអត្រានៃការកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ បណ្តាអ្នកស្រាវជ្រាវយល់ឃើញថា អាស៊ីដ Trans-palmitoleic អាចនឹងប្រមែប្រមូលយកអាស៊ីដ Cis-palmitoleic (ជាអាស៊ីដខ្លាញ់ដែលធ្វើសំយោគនៅក្នុងរាងកាយមនុស្សតាមធម្មជាតិ)។ តាមការសិក្សាជាច្រើនលើសត្វបានបង្ហាញថាអាស៊ីដ Cis-palmitoleic អាចរារាំងជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ទោះបីជាយ៉ាងណា អ្នកដឹកនាំការស្រាវជ្រាវបានបញ្ជាក់ថា ការស្រាវជ្រាវពិសោធន៍បន្ថែមទៀត ចាំបាច់ត្រូវតែធ្វើដើម្បីបង្កើតបានវិធីសាស្រ្តព្យាបាល។
លទ្ធផលនៃការសិក្សារបស់មហាវិទ្យាល័យជាន់ខ្ពស់អាមេរិកឈ្មោះ Harvard School of Public Health ខាងលើនេះ វាហាក់ផ្ទុយគ្នាទៅនឹងការណែនាំពីការទទួលទានប្រចាំថ្ងៃរបស់ បណ្តាសមាគមជំងឺទឹកនោមផ្អែម ដែលបណ្តាអ្នកជំនាញខាងជំងឺទឹកនោមផ្អែម ជាធម្មតាបានស្នើសុំឱ្យមានការកម្រិតពីចំនួនប្រើប្រាស់ទឹក ដោះគោ ប៊័រនិងការ៉េម។ ទោះបីជាការសិក្សាមួយចំនួនកាលពីលើកមុនបានរកឃើញពីការជាប់ ទាក់ទងគ្នាដោយផ្ទាល់រវាងការទទួលទានប្រភេទខ្លាញ់ Saturated Fats និងអត្រានៃការកើតមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមក្នុងកម្រិតខ្ពស់ក៏ដោយ ក៏ការសិក្សាមួយចំនួនបានបង្ហាញថា អត្ថប្រយោជន៍នៃការប្រើប្រាស់ផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះសត្វ សំខាន់ជាងគ្រោះថ្នាក់ចំពោះការប្រើប្រាស់ផលិតផលទាំងនេះ។ ការកើតមានភាពមិនប្រក្រតីនៃការរំលាយអាហារ អាចត្រូវបានរារាំង ឬបង្អាក់ដោយការប្រើប្រាស់ទឹកដោះគោចន្លោះពី១/៣ទៅ១ផាញ (pint,1pint=0,47លីត្រ) ក្នុងមួយថ្ងៃ។ លើសពីនេះ សារធាតុកាល់ស្យូមក្នុងផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះគោ អាចជួយទប់ស្កាត់ការធាត់លើសទម្ងន់ដែលជាមូលហេតុសំខាន់នៃភាពធន់ របស់អាំងស៊ុយលីន៕
ក្រោយពីការពិសោធន៍ អ្នកស្រាវជ្រាវបានរកឃើញថា បើប្រៀបធៀបអ្នកដែលមានកម្រិតអាស៊ីដ Trans-palmitoleic ក្នុងកម្រិតទាបបំផុត ទៅនឹងអ្នកដែលមានកម្រិតអាស៊ីដ Trans-palmitoleic ក្នុងកម្រិតខ្ពស់បំផុតនៅក្នុងឈាមឃើញថា មានអត្រានៃការកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមតិចជាង៣ដង ជាពិសេសថែមទៀត កម្រិតអាស៊ីដ Trans-palmitoleic ខ្ពស់ជាប់ទាក់ទងនឹងកម្រិតខ្ពស់របស់លីប៉ូប្រូតេអ៊ីន HDL និង Good Cholesterol ការទប់ទល់អាំងស៊ុយលីនក្នុងកម្រិតទាប និងអត្រានៃការកើតរោគធាត់កាន់តែទាបទៅ។ ថ្វីដ្បិតតែវានៅមិនទាន់ច្បាស់ថា ការប្រើប្រាស់ទឹកដោះគោដោយរបៀបណាអាចកាត់បន្ថយការកើតជំងឺទឹក នោមផ្អែមក៏ដោយ តែការសិក្សានេះបានបង្កើតឱ្យមានការជាប់ទាក់ទងគ្នាយ៉ាងច្បាស់ លាស់មួយ រវាងការកើនឡើងកម្រិតអាស៊ីដ Trans-palmitoleic និងការថយចុះអត្រានៃការកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ បណ្តាអ្នកស្រាវជ្រាវយល់ឃើញថា អាស៊ីដ Trans-palmitoleic អាចនឹងប្រមែប្រមូលយកអាស៊ីដ Cis-palmitoleic (ជាអាស៊ីដខ្លាញ់ដែលធ្វើសំយោគនៅក្នុងរាងកាយមនុស្សតាមធម្មជាតិ)។ តាមការសិក្សាជាច្រើនលើសត្វបានបង្ហាញថាអាស៊ីដ Cis-palmitoleic អាចរារាំងជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ទោះបីជាយ៉ាងណា អ្នកដឹកនាំការស្រាវជ្រាវបានបញ្ជាក់ថា ការស្រាវជ្រាវពិសោធន៍បន្ថែមទៀត ចាំបាច់ត្រូវតែធ្វើដើម្បីបង្កើតបានវិធីសាស្រ្តព្យាបាល។
លទ្ធផលនៃការសិក្សារបស់មហាវិទ្យាល័យជាន់ខ្ពស់អាមេរិកឈ្មោះ Harvard School of Public Health ខាងលើនេះ វាហាក់ផ្ទុយគ្នាទៅនឹងការណែនាំពីការទទួលទានប្រចាំថ្ងៃរបស់ បណ្តាសមាគមជំងឺទឹកនោមផ្អែម ដែលបណ្តាអ្នកជំនាញខាងជំងឺទឹកនោមផ្អែម ជាធម្មតាបានស្នើសុំឱ្យមានការកម្រិតពីចំនួនប្រើប្រាស់ទឹក ដោះគោ ប៊័រនិងការ៉េម។ ទោះបីជាការសិក្សាមួយចំនួនកាលពីលើកមុនបានរកឃើញពីការជាប់ ទាក់ទងគ្នាដោយផ្ទាល់រវាងការទទួលទានប្រភេទខ្លាញ់ Saturated Fats និងអត្រានៃការកើតមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមក្នុងកម្រិតខ្ពស់ក៏ដោយ ក៏ការសិក្សាមួយចំនួនបានបង្ហាញថា អត្ថប្រយោជន៍នៃការប្រើប្រាស់ផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះសត្វ សំខាន់ជាងគ្រោះថ្នាក់ចំពោះការប្រើប្រាស់ផលិតផលទាំងនេះ។ ការកើតមានភាពមិនប្រក្រតីនៃការរំលាយអាហារ អាចត្រូវបានរារាំង ឬបង្អាក់ដោយការប្រើប្រាស់ទឹកដោះគោចន្លោះពី១/៣ទៅ១ផាញ (pint,1pint=0,47លីត្រ) ក្នុងមួយថ្ងៃ។ លើសពីនេះ សារធាតុកាល់ស្យូមក្នុងផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះគោ អាចជួយទប់ស្កាត់ការធាត់លើសទម្ងន់ដែលជាមូលហេតុសំខាន់នៃភាពធន់ របស់អាំងស៊ុយលីន៕
ព្យាបាលអង្គែនិងសក់ជ្រុះ
អង្គែជាឧបសគ្គដែលធ្វើអោយយើងមិនហានទៅស្និទ្ធស្នាលជាមួយ
អ្នកដទៃ
ហើយវាថែមទាំងរំខានអារម្មណ៍ធ្វើការរបស់យើងទៀតផង។មានអង្គែនៅលើ
ក្បាល ហាក់បីដូចជាមានអារម្មណ៍មិនស្រួលក្នុងចិត្តសោះ
អញ្ចឹងធ្វើយ៉ាងណា? ត្រូវតែកម្ចាត់វាចោល ដូច្នេះ Cambodia2day.com
សូមណែនាំពីវិធីសាស្រ្តដ៏មានប្រសិទ្ធភាពងាយៗដូចខាងក្រោម៖
ប្រើក្រូចសើច ៥ផ្លែ យកទៅអាំងលើភ្លើងអោយក្តៅ រួចពុះជាពីរ ច្របាច់យកតែទឹកដាក់កែវទុក។បន្ទាប់មកកក់សក់នឹងសាប៉ូអោយស្អាត។ ជូតសក់អោយរាងស្ងួតបន្តិច រួចលាបទឹកក្រូចសើចអោយសព្វសរសៃសក់ និងយកក្រូចសើចពុះជាពីរដែលនៅសល់ មកត្រដុសអោយសព្វស្បែកក្បាល ទុកចោលប្រមាណ១០នាទី ទើបលាងចេញអោយស្អាត ដោយមិនចាំបាច់កក់សក់ម្តងទៀត។
វិធីទី២ យកទឹកខ្មេះកន្លះកែវ លាយជាមួយនឹងទឹកធម្មតាពាក់កណ្តាលទឹកខ្មេះ។ទៅងូតទឹក កកសាប៉ូអោយស្អាត បន្ទាប់មកជូតអោយជិតស្ងួត ហើយយកទឹកខ្មេះដែលបានលាយរួចនោះ ទៅកក់សក់អោយសព្វស្បែកក្បាល បន្ទាប់មកលាងទឹកអោយស្អាត។
ធ្វើបែបនេះរាល់ សប្តាហ៍ ស្បែកក្បាលនឹងស្អាត អស់បញ្ហារឿងអង្គែ ហើយសរសៃសក់ក៏មានសុខភាពល្អ មិនជ្រុះងាយទៀតឡើយ។
ប្រើក្រូចសើច ៥ផ្លែ យកទៅអាំងលើភ្លើងអោយក្តៅ រួចពុះជាពីរ ច្របាច់យកតែទឹកដាក់កែវទុក។បន្ទាប់មកកក់សក់នឹងសាប៉ូអោយស្អាត។ ជូតសក់អោយរាងស្ងួតបន្តិច រួចលាបទឹកក្រូចសើចអោយសព្វសរសៃសក់ និងយកក្រូចសើចពុះជាពីរដែលនៅសល់ មកត្រដុសអោយសព្វស្បែកក្បាល ទុកចោលប្រមាណ១០នាទី ទើបលាងចេញអោយស្អាត ដោយមិនចាំបាច់កក់សក់ម្តងទៀត។
វិធីទី២ យកទឹកខ្មេះកន្លះកែវ លាយជាមួយនឹងទឹកធម្មតាពាក់កណ្តាលទឹកខ្មេះ។ទៅងូតទឹក កកសាប៉ូអោយស្អាត បន្ទាប់មកជូតអោយជិតស្ងួត ហើយយកទឹកខ្មេះដែលបានលាយរួចនោះ ទៅកក់សក់អោយសព្វស្បែកក្បាល បន្ទាប់មកលាងទឹកអោយស្អាត។
ធ្វើបែបនេះរាល់ សប្តាហ៍ ស្បែកក្បាលនឹងស្អាត អស់បញ្ហារឿងអង្គែ ហើយសរសៃសក់ក៏មានសុខភាពល្អ មិនជ្រុះងាយទៀតឡើយ។
អាហាររក្សារាង
បច្ចុប្បន្ននេះនារីៗ ស្រលាញ់រាងរបស់ខ្លួនស្មើនឹងជីវិត
ពេលដែលមានរាងធាត់មិនសមសួន សុខចិត្តបង្អត់អាហារធ្វើបាបខ្លួន
តែឥឡូវកុំបារម្ភទៀតអី Cambodia2day
នឹងណែនាំអ្នកទាំងអស់គ្នានូវអាហារមួយចំនួនដែលអាចថែរក្សារាងរៅ
របស់អ្នកអោយនៅសមសួនគួរជាទីគយគន់រហូត។
១. អាហារ ៖ គួរតែជាពពួកសម្ល បន្លែផ្សេងៗ ដែលសំបូរទៅដោយជាតិវីតាមីន និងខនិជ ដែលជាប្រភេទអាហារផ្ដល់ថាមពលដល់រាងកាយតិច និងមិនបង្កឲ្យកើតការបន្សំរបស់កោសិកាខ្លាញ់។
២. ញ៉ាំទឹកអោយបានច្រើន៖ យ៉ាងហោចណាស់ក៏២លីត្រក្នុង១ថ្ងៃ។
៣. អាហារធញ្ញជាតិ៖ ត្រូវញ៉ាំពពួកអាហារដូចជា អង្ករសំរូប ពោត សណ្ដែក ល្ង ត្រាវ ដំឡូង ជាប្រភេទអាហារ ដែលត្រូវចំណាយពេលយូរក្នុងការរំលាយនិងស្របយកជីវជាតិ។ដូច្នេះទើប វាធ្វើអោយឆ្អែតបានយូរ និងផ្ដល់ថាមពលបានយូរផងដែរ។ជាងនេះទៅទៀត ធញ្ញជាតិជាច្រើនប្រភេទ មានជាតិប្រូតេអ៊ីន ខនិជ និងជាតិសរសៃ ដែលចាំបាត់ចំពោះរាងកាយបំផុត។
៤. ទទួលទានផ្លែឈើស្រស់អោយបានច្រើន (លើកលែងធូរេន)។
បើញ៉ាំអាហារដូចបានរៀបរាប់ខាងលើបាន ធានាថារាងរៅរបស់អ្នក នឹងស្រស់ស្អាតសមសួនដូចចិត្តប្រាថ្នា មិនចាំបាច់ប្រើថ្នាំសម្រក់ទម្ងន់នាំអោយមានគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខ ភាពនោះទេ
១. អាហារ ៖ គួរតែជាពពួកសម្ល បន្លែផ្សេងៗ ដែលសំបូរទៅដោយជាតិវីតាមីន និងខនិជ ដែលជាប្រភេទអាហារផ្ដល់ថាមពលដល់រាងកាយតិច និងមិនបង្កឲ្យកើតការបន្សំរបស់កោសិកាខ្លាញ់។
២. ញ៉ាំទឹកអោយបានច្រើន៖ យ៉ាងហោចណាស់ក៏២លីត្រក្នុង១ថ្ងៃ។
៣. អាហារធញ្ញជាតិ៖ ត្រូវញ៉ាំពពួកអាហារដូចជា អង្ករសំរូប ពោត សណ្ដែក ល្ង ត្រាវ ដំឡូង ជាប្រភេទអាហារ ដែលត្រូវចំណាយពេលយូរក្នុងការរំលាយនិងស្របយកជីវជាតិ។ដូច្នេះទើប វាធ្វើអោយឆ្អែតបានយូរ និងផ្ដល់ថាមពលបានយូរផងដែរ។ជាងនេះទៅទៀត ធញ្ញជាតិជាច្រើនប្រភេទ មានជាតិប្រូតេអ៊ីន ខនិជ និងជាតិសរសៃ ដែលចាំបាត់ចំពោះរាងកាយបំផុត។
៤. ទទួលទានផ្លែឈើស្រស់អោយបានច្រើន (លើកលែងធូរេន)។
បើញ៉ាំអាហារដូចបានរៀបរាប់ខាងលើបាន ធានាថារាងរៅរបស់អ្នក នឹងស្រស់ស្អាតសមសួនដូចចិត្តប្រាថ្នា មិនចាំបាច់ប្រើថ្នាំសម្រក់ទម្ងន់នាំអោយមានគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខ ភាពនោះទេ
ការសំអាតផ្ទៃមុខដែលត្រឹមត្រូវ
កត្តាដែលចាំបាច់តម្រូវអោយអ្នកលាងជម្រះកំណកប្រេងម្សៅ ដោយប្រើឡេលុបលាងផ្ទៃមុខមួយជំហានជាមុនសិន ទើបឈានទៅរកការលុបលាងដោយប្រើទឹកស្អាតតាមក្រោយ ទើបចាត់ទុកថា មានលក្ខណៈស្អាតបាតបានគ្រប់គ្រាន់ ព្រោះពេលខ្លះអាចមានគ្រាប់ម្សៅឬកំទេចជាតិម្សៅស្ទះនៅក្នុងរន្ធ រោម ធ្វើអោយក្លាយទៅជារោគមុនមុខបាន។ ក៏ប៉ុន្តែគួរអោយសោកស្តាយ ព្រោះនៅពេលអ្នកលុបលាងផ្ទៃមុខម្តងៗនរណាៗក៏តែងគិតទុកដូចគ្នា ថា ខ្លួនឯងធ្វើបានល្អបំផុត ហើយក៏គិតថាធ្វើបានត្រឹមត្រូវទៀតផង។ ផ្ទុយទៅវិញបែរជាមិនបានគិតថា វិធីដែលខ្លួនឯងប្រតិបត្តិរាល់ថ្ងៃនោះ ខ្វះលក្ខណៈគ្រប់គ្រាន់នៅឡើយដែរ។ បើតាមក្រុមអ្នកជំនាញខាងស្បែករបស់ជប៉ុនដែលសិក្សាស្រាវជ្រាវ កន្លងមកបានបង្ហើបប្រាប់ពីវិធីលុបលាងមុខមិនបានត្រឹមត្រូវ គឺជាបញ្ហាចម្បងដែលនាំឈានឆ្ពោះទៅរកការលេចចេញនូវអាការរោគមុន មុខ ឬរមាស់ស្បែកដូចខាងក្រោមនេះ ៖
-ពេលលុបលាងផ្ទៃមុខប្រើកម្លាំងដៃខ្លាំងពេក
មនុស្សភាគច្រើននាំគ្នាគិតខុសគ្នាដែលខ្លះជាការប្រើកម្លាំងដៃ ដុះខ្លាំងៗវាជួយជម្រះផ្ទៃមុខបានស្អាតល្អ ជាពិសេសច្រើនដុសនៅត្រង់គែមថ្ពាល់ ឬត្រង់បបូរមាត់។ បើតាមអ្នកជំនាញរឿងស្បែកគេប្រាប់ថា ការប្រើកម្លាំដៃដុសខ្លាំងៗនៅលើផ្ទៃមុខ មិនបានជួយសំអាតដល់រន្ធរោមនោះទេ ផ្ទុយទៅវិញវាធ្វើអោយរលាកហើយរបកស្បែក ឬស្បែកឆាប់ជាំខ្មៅ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ សាច់ម្សៅឬវត្ថុស្មោកគ្រោក ដែលស្ទះនៅក្នុងរន្ធរោមវាចេញមកដោយខ្លួនឯងស្រាប់ទៅហើយមិនចាំ បាច់ដល់ប្រើកម្លាំងដៃខ្លាំងពេកនោះទេ ជាពិសេសអ្នកមានស្ថានភាពស្បែកស្តើងងាយធ្វើអោយរលាកស្បែកឆាប់ជាង គេ។
-ប្រើឡេលាបមុខត្រាំទុកយូរពេក
មានអ្នកខ្លះនៅតែយល់ច្រឡំរហូតមកទល់សព្វថ្ងៃនេះថា ការប្រើឡេដុសលាងមុខដោយចំណាយពេលយូរទាំងដុស ទាំងឈ្លីលុញ ហើយប្រើទឹកលាងជម្រះតាមក្រោយទើបស្អាតនោះ គឺជាការយល់ច្រឡំ។ ព្រោះឡេលាងមុខជាអ្នកកំចាត់សារជាតិខ្លាញ់នៅលើស្បែកមុខ បណ្តាលអោយស្បែកមុខប្រែសភាពទៅជាក្រៀមស្ងួតបាន។ ពេលវេលាដុសលុបលាងមុខដែលល្អបំផុតមិនគួរលើសពីមួយនាទី ឬប្រមាណជា៤០វិនាទីក៏អាចស្អាតបានដែរ ហើយស្បែកក៏មិនស្ងួតពេកនោះទេ។
-ប្រើឡេលាងមុខមិនត្រូវនិងសភាពស្បែក
គ្រឿងសំអាងដែលប្រើសម្រាប់សំអាតនោះមានជាច្រើនប្រភេទ មានទាំងប្រភេទក្រែម ប្រភេទហ្វូម និងប្រភេទឡូឆាន់។ សម្រាប់អ្នកមានសភាពស្បែកស្ងួត គួរជ្រើសរើសប្រើប្រភេទឡេ ព្រោះក្នុងនោះមានលាយផ្សំទៅដោយជាតិប្រេងផ្តល់អោយនូវសំណើមមិន ធ្វើអោយស្បែកទាញតឹង ក្រោយពេលលុបលាងមុខរួច។
ចំណែកប្រភេទហ្វូមវិញសក្តិសមនិងអ្នកមានសភាពស្បែកខ្លាញ់ ឬមនុស្សក្រុមយុវវ័យដែលស្បែកឡើងខ្លាញ់ច្រើន ព្រោះវាជួយលាងជម្រះជាតិខ្លាញ់ចេញ។ រីឯប្រភេទឡូឆាន់ដែលមានសភាពមិនស្អិតនោះវិញ អាស្រ័យទៅចំណូលចិត្ត។ ប្រភេទខ្លះអាចត្រូវប្រើសម្លីជូតជម្រះចេញ ព្រោះនៅលើទីផ្សារមានច្រើនប្រភេទពេក។ មួយវិញទៀតព្យាយាមកត់ចំណាំថា ប្រសិនបើប្រភេទណាមួយក្រោយពេលប្រើប្រាស់ហើយស្បែកប្រែសភាពឆាប់ ស្ងួតជ្រីវជ្រួញ តោងប្រញាប់ប្តូរចេញ ហាមមានះជាដាច់ខាត។ ជាចុងក្រោយអ្នកមានស្បែកឡើងខ្លាញ់ ប្រសិនបើនៅប្រើឡេដែលមានជាតិខ្លាញ់វានឹងសន្សំនូវជាតិខ្លាញ់ ក្លាយទៅជារោគមុនមុខបាន ៕
No comments:
Post a Comment